Advertisement

Advertisement

Monday, November 6, 2017

[FIKSYEN SERAM]: NASI KANDAR

Nasi kandar adalah satu hidangan utara Malaysia yang popular, asalnya dari India lalu dimahsyurkan oleh pedagang India Muslim dari India. Ia satu hidangan nasi kukus yang boleh tawar atau sedikit berperisa, dan disajikan dengan kepelbagaian kari dan hidangan sampingan. Perkataan nasi kandar, timbul sewaktu melihat penjaja nasi menjinjing (mengandar) tiang yang menggantung dua bekas nasi. Nama itu telah kekal dan hari ini perkataan Nasi Kandar ada kelihatan pada kebanyakan restoran atau gerai hidangan India Muslim. Nasi untuk dijadikan nasi kandar biasanya diletakkan dalam bekas kayu kira-kira tiga kaki tinggi yang memberi ia satu bau tersendiri. Hidangan nasi kandar akan dilengkapi oleh daging seperti ayam goring, limpa kari, daging lembu, telur ikan, udang atau sotong goring. Hidangan sayur itu biasanya adalah terung, bendi atau peria. Satu campuran sos kari dituang pada nasi. Ini dipanggil ‘banjir’ dan menyampaikan satu rasa pelbagai pada nasi.


“Macha! Sapadek?” “Kasi saya nasi kandar satu. Minum kasi itu teh tarik. Tarik tinggi sikit ah…”  “Baik…Baik, tunggu. Nanti lagi sikijap saya hantar!” Balas Raju. Usia Raju lingkungan 40 an, seorang businessman berjaya! Punya isteri seorang juga anak yang masih kecil. Entah anak kecil itu anak Raju atau bukan, sedikit pun tidak tiada iras atau mirip Raju. Nanti sahaja diterangkan…   Perniagaannya sejak kebelakangan ini mencapai satu peningkatan yang begitu memberangsangkan. Pantang meja makan di restoran itu kalau kosong, ada sahaja pelanggan yang kunjung tiba untuk makan di situ. Makan apa lagi? Tentu saja Nasi kandar banjir sentuhan Raju. Tampak biasa-biasa sahaja hidangan itu, sama seperti restoran-restoran lain yang menghidangkan menu yang sama. Tapi, nasi kandar Raju serba serbi lain, sekali cuba, jangan harap tak cari lagi. Mesti cari punya!

Apa yang power sangat nasi kandar Raju, sampai pelanggan berderet-deret, tak henti-henti mengunjungi restorannya? Of course lah lauk dia. Mana mungkin? Restoran nasi kandar lain juga menghidangkan menu yang sama.   Limpa kari? Iya! Limpa kari dia! Padu, cukup padu. satu aroma yang sukar untuk ditemui, hanya di restoran nasi kandar Raju, punya aroma sedemikian. Sangat memukau!     Kau kata tempat itu bersih? Entah berapa lama ketikanya restoran itu tidak dibersihkan. Bila dilihat disudut luar, amat kotor! Jijik! Sampah dibuang merata, tandas kotor, serangga perosak hidup disitu!   Tapi… Sebaik melangkah masuk ke dalam, persis restoran 5 bintang, bersih, haruman memukau, asyik!

Raju menuju masuk ke ruangan dapur, segala lauk-pauk dipertontonkan bagi memikat lagi hati pelanggan. Cuma satu sahaja hidangan yang dirahsiakan, disembunyikan. Yakni, limpa kari sentuhan Raju. Sebuah stor, dilengkapi dengan dapur masak serta beberapa bahan lain. Hanya Raju sahaja yang bisa memasuki kamar itu. Jangan! Jangan sesekali berani masuk ke dalam stor itu. No authority! Jangan kata isteri dan anak diharamkan masuk, bahkan pekerja-pekerja di situ sama sekali tidak dibenarkan masuk.   Dicapai pinggan stainless steel itu dan diletakkan nasi kukus, dihiasi lauk pauk, ‘final touch!  Limpa kari Raju. Kunci stor itu sentiasa tergantung dipergelangan tangannya, terikat pada seutas gelang hitam, hasil pemberian dukun siam.  “CHIKKK… NGEKKK… pintu stor dibuka lalu ditutup semula. Limpa kari itu direneh semula, lalu ditabur kuah kari bersama limpa sebagai pelengkap. Tadaaa! Nasi kandar Raju siap! Pintu stor dikunci semula. Jangan sampai rahsia itu diketahui!

Hidangan sampai kepada pelanggannya. Berselera gamaknya! Pemuda itu merupakan pelanggan ke 100 yang datang mengunjungi restoran Mr Raju. Seratus sahaja? Tidak, itu baru sesi pagi. Tengahari, petang, malam? 500 hingga ke 600 pelanggan sehari adalah perkara biasa. boleh mencecah sehingga 1000 ke atas. Kalau cuti hujung minggu, berderet lah meja dibuka sehingga ke luar kedai. Nasi kandar Raju memang hebat!  Pendapatan kasar diperolehi Raju setahun yang lalu, sudah mencecah RM 300 ribu! Catering pun tak putus-putus pelanggannya. Ada sahaja yang bertanya, mahu membuat tempahan. Apalah sangat? Jual nasi kandar je kot? Hello! This is Mr Raju, rasa dulu nasi kandar dia baru tahu!


Raju tersenyum, misai tebalnya diusap-usap. Satu kejayaan yang cukup besar! Sangat memberangsangkan! Tak sia-sia minyak pelaris itu jadi taruhannya, walau isteri sendiri jadi gundik, pemuas hawa nafsu si bomoh siam.    Meja makan sentiasa penuh, pelanggan tak putus kunjungnya ‘everyday.  Raju melangkah, beberapa tapak menuju ke luar restorannya. Terpapar disudut atas lot kedai itu, sebuah banner 20’ X 4’  “NASI KANDAR RAJU AND CATERING” Dulunyan hanya sebuah disewa, kini lagi 2 buah lot kedai bersebelahan disewa dan bakal melebarkan sayapnya untuk membuka lebih banyak cawangan di seluruh pelusuk daerah ini. Perniagaannya sangat maju! Masa mungkin restoran-restoran berhampiran mampu menandingi Mr Raju. Baru sebulan dua beroperasi, sudah sampai titik noktahnya. Tutup! Pelanggan tak kunjung tiba, ada sahaja musibat menimpa peniaga-peniaga berhampiran. Kenapa? Kerja siapa? Tentu sahaja orangnya Raju! Mahu tak mati sahaja peniaga-peniaga itu dia kerjakan. Kalau bukan santau, pelesit dihadiahkan. 

No comments:

Post a Comment

feel free to drop your comment

'JOKER' THE BEST ANTAGONIST, HAUNTED CHARACTER

Dia menghabiskan sisa hidupnya untuk membuat kacau bilau di ‘Gotham City’ ,seorang ‘psychopath’ , juga dilabel sebagai ‘Criminal master...

Advertisement

Followers

komen/cadangan/submit kisah seram anda

Name

Email *

Message *